TRADYCJE I ZWYCZAJE WIELKANOCNE
TRADYCJE I ZWYCZAJE WIELKANOCNE
CZYLI….WIELKANOCNY HYDE PARK
Tradycje i zwyczaje wielkanocne mają rodowód w dawnych ludowych obrzędach. Budząca się z wiosną
przyroda oznaczała dostępność pożywienia a zarazem nadzieję na lepszy los. Obecnie długa zima nie
wróży głodu…ale ludowe obyczaje na trwale zagościły w rodowodzie Wielkanocy. Poczytajmy zatem…
LANY PONIEDZIAŁEK – ŚMIGUS-DYNGUS
To miks pozostałości dwóch świąt. Na dawnej wsi podczas dyngusa chodzono po domach „po prośbie”,
wymuszając na gospodarzach drobne upominki np. jaja. Skąpi gospodarze byli za karę oblewani wodą.
Śmigus z kolei – to smaganie się wierzbowymi gałązkami. Zapewniało zdrowie i powodzenie w miłości.
PISANKI
Jajo od stuleci było symbolem odradzającego się życia. Przywilej zdobienia jaj na dawnej wsi przypadał
wyłącznie kobietom. Mężczyzn nie wpuszczano na ten czas do izby. Gdyby który nie posłuchał zakazu –
odczyniano urok, który mógł niechcący rzucić na pisanki.
ŚWIĘCONKA
W Wielką Sobotę święcimy koszyczek pełen pokarmów. Obowiązkowo z barankiem (symbolem Chrystusa
Zmartwychwstałego), mięsiwem i wędlinami (na znak zakończenia postu),chrzanem (symbolem goryczy
męki Pańskiej), masłem (oznaką dobrobytu) i jajkami (symbolami odrodzenia).
ŚNIADANIE
Uroczyste wielkanocne śniadanie rozpoczyna wspólne dzielenie się poświęconym jajkiem. Na stole
pełnym smakołyków obowiązkowo muszą znaleźć się baba wielkanocna i dziad (mazurek).
PALMA WIELKANOCNA
Tradycyjne palmy wykonuje się z gałązek wierzby z dodatkiem bukszpanu, bazi, suszonych kwiatów i ziół.
Poświęconą palmą wymiatano dawniej z domu pozostałości zimy.
