PRZYDATNE RADY
NA KULINARNE SUKCESY!

 Przydatne rady, na kulinarne sukcesy!

Jak zrobić paszteciki do barszczu …

Barszczyk czerwony na wigilijnym stole bywa zawsze. Smakuje wyśmienicie. Może być z jajkiem, pierożkami lub uszkami i wówczas jest daniem podawanym jak zupa. Ja proponuję filiżankę czerwonego barszczu z pasztecikami. Podzielę się przepisem, z którego korzystam od lat i zapewniam, że paszteciki zawsze się udają. A oto on:

Jako pierwszy przygotowujemy farsz. Obgotowujemy grzyby i drobniutko kroimy lub pieczarki utarte na tarce – smażymy z cebulką. Kapustę kiszoną gotujemy wcześniej, aby już zimną można było drobno pokroić. Wszystko mieszamy. Dodajemy łyżkę bułki tartej, jajko lub białko i do smaku: sól, pieprz oraz tartą gałkę muszkatołową.

Na ciasto należy przygotować: trzy szklanki mąki pszennej, 2 całe jajka, ¾ kostki tłuszczu /masło/ 60-70 g drożdży, ¾ szklanki śmietany, 2 łyżki cukru, szczyptę soli. Mieszamy drożdże ze śmietaną i cukrem i zostawiamy, by zaczęły pracować. Mąkę łączymy z tłuszczem i jajkami. Gdy drożdże już są gotowe, dodajemy do mąki i zagniatamy lśniące, gładkie ciasto. Przykrywamy na 30 min ściereczką. Gdy wyrośnie wałkujemy na grubość do jednego centymetra. Wycinamy trzy prostokąty o długości blachy. Na środek każdego nakładamy farsz i zwijamy. Roladę kroimy na paszteciki smarujemy jajkiem i posypujemy czarnuszką.

Pieczemy w 175 stopniach aż się przyrumienią. Są pyszne i na gorąco i na zimno!

Udanego wypieku! Smacznego!

 

Barbara Szwajcowska