ŚRODA POPIELCOWA! MAMY DLA WAS
PRZEPIS NA ŚLEDZIE Z 1865 ROKU!

Szanowni Państwo!

JUŻ JUTRO ŚRODA POPIELCOWA

WYPRÓBUJMY STARODAWNE PRZEPISY NA ŚLEDZIE Z 1865 ROKU!

Oto dwa stare przepisy na śledzie wg kulinarnych mistrzyń i mistrzów z końca

 dziewiętnastego i początku dwudziestego wieku. 

Poniżej dwa przepisy na śledzie z książki:

Kucharz Polski jaki być powinien: książka podręczna dla ekonomicznie-troskliwych gospodyń autorstwa

 Bronisławy Leśniewskiej, wydana w roku 1856 przez S.H. Merzbacha, Księgarza przy ulicy Miodowej N. 486


ŚLEDZIE W OLIWIE Z MUSZTARDĄ 

 

8 pocztowych śledzi, 4 dkg francuskiej musztardy, 4 bobkowe listki, po 8 ziarn ziela ang. I gorzkiego

 

 pieprzu, 2 dkg kaparów, 2 dkg oliwy

 

Z wymytych śledzi zdjąć skórkę, wybrać ości, rozpołowić, odciąć główkę i ogon. Posmarować wewnętrzną

 

 stronę śledzia musztardą, zwinąć w rulon, spiąć patyczkiem. Ułożyć w słoju warstwami, każdą warstwę

 

 przełożyć ziarnami pieprzu, kaparami, bobkowym listkiem i nalać oliwy. Nie należy układać zbyt ciasno, 

 

aby każdy śledź otoczony był oliwą. Po kilku dniach śledzie są wyborne. Oliwa musi być przedniej jakości.

 

 Podaje się z cytryną na przekąskę przed obiadem.

 

Śledź pocztowy – to zwykły śledź, a nazwany tak z racji transportu, którym przybywał do

 Polski. Sugeruję kupić świeże tuszki śledzia bałtyckiego.


ŚLEDZIE MARYNOWANE

 

Z dobrze wymoczonych śledzi ściągnąć skórkę, wybrać ości i w słój układać, przekładając jabłkami smaku

 

 winkowatego, obranemi z łupiny i pestek, pokrajanem, w talarki. Ułożone tak śledzie zalać zimnym octem,

 

 przegotowanym poprzednio z korzeniami; na wierzch dać sporo oliwy.