ŚRODA POPIELCOWA! MAMY DLA WAS
PRZEPIS NA ŚLEDZIE Z 1865 ROKU!
Szanowni Państwo!
JUŻ JUTRO ŚRODA POPIELCOWA
WYPRÓBUJMY STARODAWNE PRZEPISY NA ŚLEDZIE Z 1865 ROKU!
Oto dwa stare przepisy na śledzie wg kulinarnych mistrzyń i mistrzów z końca
dziewiętnastego i początku dwudziestego wieku.
Poniżej dwa przepisy na śledzie z książki:
Kucharz Polski jaki być powinien: książka podręczna dla ekonomicznie-troskliwych gospodyń autorstwa
Bronisławy Leśniewskiej, wydana w roku 1856 przez S.H. Merzbacha, Księgarza przy ulicy Miodowej N. 486
ŚLEDZIE W OLIWIE Z MUSZTARDĄ
8 pocztowych śledzi, 4 dkg francuskiej musztardy, 4 bobkowe listki, po 8 ziarn ziela ang. I gorzkiego
pieprzu, 2 dkg kaparów, 2 dkg oliwy
Z wymytych śledzi zdjąć skórkę, wybrać ości, rozpołowić, odciąć główkę i ogon. Posmarować wewnętrzną
stronę śledzia musztardą, zwinąć w rulon, spiąć patyczkiem. Ułożyć w słoju warstwami, każdą warstwę
przełożyć ziarnami pieprzu, kaparami, bobkowym listkiem i nalać oliwy. Nie należy układać zbyt ciasno,
aby każdy śledź otoczony był oliwą. Po kilku dniach śledzie są wyborne. Oliwa musi być przedniej jakości.
Podaje się z cytryną na przekąskę przed obiadem.
Śledź pocztowy – to zwykły śledź, a nazwany tak z racji transportu, którym przybywał do
Polski. Sugeruję kupić świeże tuszki śledzia bałtyckiego.
ŚLEDZIE MARYNOWANE
Z dobrze wymoczonych śledzi ściągnąć skórkę, wybrać ości i w słój układać, przekładając jabłkami smaku
winkowatego, obranemi z łupiny i pestek, pokrajanem, w talarki. Ułożone tak śledzie zalać zimnym octem,
przegotowanym poprzednio z korzeniami; na wierzch dać sporo oliwy.