TRADYCJE I ZWYCZAJE WIELKANOCNE

TRADYCJE I ZWYCZAJE WIELKANOCNE

 

CZYLI….WIELKANOCNY HYDE PARK

 

Tradycje i zwyczaje wielkanocne mają rodowód w dawnych ludowych obrzędach. Budząca się z wiosną

 

 przyroda oznaczała dostępność pożywienia a zarazem nadzieję na lepszy los. Obecnie długa zima nie

 

 wróży głodu…ale ludowe obyczaje na trwale zagościły w rodowodzie Wielkanocy. Poczytajmy zatem…

 

LANY PONIEDZIAŁEK – ŚMIGUS-DYNGUS

 

To miks pozostałości dwóch świąt. Na dawnej wsi podczas dyngusa chodzono po domach „po prośbie”,

 

 wymuszając na gospodarzach drobne upominki np. jaja. Skąpi gospodarze byli za karę oblewani wodą.

 

 Śmigus z kolei – to smaganie się wierzbowymi gałązkami. Zapewniało zdrowie i powodzenie w miłości.

 

PISANKI

 

Jajo od stuleci było symbolem odradzającego się życia. Przywilej zdobienia jaj na dawnej wsi przypadał

 

 wyłącznie kobietom. Mężczyzn nie wpuszczano na ten czas do izby. Gdyby który nie posłuchał zakazu –

 

 odczyniano urok, który mógł niechcący rzucić na pisanki.

 

ŚWIĘCONKA

 

W Wielką Sobotę święcimy koszyczek pełen pokarmów. Obowiązkowo z barankiem (symbolem Chrystusa

 

 Zmartwychwstałego), mięsiwem i wędlinami (na znak zakończenia postu),chrzanem (symbolem goryczy

 

 męki Pańskiej), masłem (oznaką dobrobytu) i jajkami (symbolami odrodzenia).

 

ŚNIADANIE

 

Uroczyste wielkanocne śniadanie rozpoczyna wspólne dzielenie się poświęconym jajkiem. Na stole

 

 pełnym smakołyków obowiązkowo muszą znaleźć się baba wielkanocna i dziad (mazurek).

 

PALMA WIELKANOCNA

 

Tradycyjne palmy wykonuje się z gałązek wierzby z dodatkiem bukszpanu, bazi, suszonych kwiatów i ziół.

 

 Poświęconą palmą wymiatano dawniej z domu pozostałości zimy.

 

 

 

 

obrazek